Ambassadeurs in het onderwijs - Spaarne Werkt

Ambassadeurs in het onderwijs

Op dit moment worden er tweeënveertig duurzame banen bij hogeschool Inholland ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zeventien daarvan worden uitgevoerd bij Inholland Haarlem. Verder werken daar nog zes mensen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Inholland Haarlem mag zich daarmee gerust een inclusieve werkgever noemen. Adviseurs Ronald Paalvast en Nicole van Dijk werken als ware ambassadeurs aan de uitvoering van de banenafspraak.

Voor lange tijd
“Mensen komen bij ons binnen omdat er een vacature is of omdat ons netwerk een kandidaat aanbiedt”, vertelt Ronald. “Omdat we willen dat iedereen erbij hoort én ook blijft, werken we volgens een proces. Een leidraad, want het blijft altijd mensenwerk en dus maatwerk. Een zorgvuldige match en het managen van verwachtingen zijn daarin belangrijk, maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de flexibiliteit van het team.” “We gaan structureel voor duurzame plaatsingen”, benadrukt Nicole. “Daarom zetten we sterk in op begeleiding van de kandidaat door leidinggevende, werkbegeleider en jobcoach.”

Detacheren
Assistent-cateringmedewerker, administratief ondersteuner, data-analist, maar ook docenten. Zomaar een greep uit de functies waar het om gaat. Ronald: “We zijn een kennisorganisatie. Veel ondersteunende werkzaamheden, zoals in de catering, zijn uitbesteed. Met de leveranciers hebben we afgesproken dat wij mensen uit de doelgroep in dienst nemen en vervolgens detacheren bij de leverancier. De leverancier zet ze bóven de personeelsbezetting in, als extra dienstverlening naar studenten en medewerkers. Een win-win situatie voor iedereen.”

Onderzoeken
Onderwijsmedewerkers zijn maatschappelijk betrokken mensen, maar soms is er wel koudwatervrees”, vertelt Nicole. “De meeste gestelde vraag is: hoeveel tijd kost de begeleiding? Of we horen: bij ons past dit niet. Ik stel dan voor om het te onderzoeken. Ik ga praten met teamleden om te achterhalen hoe de taken eruitzien. Vervolgens onderzoek ik of we daaruit een volwaardige nieuwe functie kunnen creëren, zodat vaste medewerkers taken kunnen loslaten. Maar we dringen niks op. Soms is een plaatsing bijna een feit, maar valt de werkbegeleider plotseling weg.” “Daarom moet elke werkbegeleider nu bij voorkeur een vaste back-up hebben”, vult Ronald aan.

Creatief zijn
Ze vinden het mooi om te zien als mensen ontdekken dat ze weer van toegevoegde waarde zijn en zich verder ontwikkelen. Maar soms is het ook een kwestie van een lange adem hebben en creatief zijn. Ronald: “Ik herinner me een team waar het twee jaar heeft geduurd voordat we iemand konden plaatsen. Het moment kwam toen ze een vacature hadden. We hebben daarin opgenomen dat affiniteit met het begeleiden van mensen uit de doelgroep een pré was. Dit slaagde en met de komst van deze nieuwe medewerker verdween ook de koudwatervrees van het team.” Het tweetal is nog lang niet klaar. “Als we winnen, gaan we met de Participatieprijs nog meer draagvlak creëren om nog meer plaatsingen te realiseren”, besluit Nicole.

Jaarbijeenkomst: donderdag 16 november 2023, 15.00-18.00 uur, Koepel Haarlem. Meld je hier aan.

participatieprijs-werkgevers-2023-inholland-haarlem

Finalist Inholland Haarlem. Op de foto adviseurs banenafspraak en loopbaan Nicole van Dijk (links) en Ronald Paalvast (rechts).

Laatste nieuws

Volop kansen via de Participatiemarkt

17 april 2024
Bijna 1.000 bezoekers, ondanks de regen en hagel. Ze kwamen vandaag naar de regionale Participatiemarkt in de bibliotheekvestiging Schalkwijk, Haarlem. Allemaal ‘op weg naar’ mee doen in de samenleving, voor het eerst of opnieuw. Maar liefst vijftig organisaties uit...
Nieuws

Terugblik op de Complimentendagen bij Spaarne Werkt

16 april 2024
Bij Spaarne Werkt kijken we met een grote glimlach terug op de Complimentendagen die plaatsvonden op woensdag 3 en vrijdag 5 april 2024. Tijdens deze dagen draaide alles om het delen van complimentjes. Medewerkers, stagiaires en vrijwilligers schreven elkaar...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-complimentendag-3-april-2024-1

Leerwerkrestaurants De Ripper en Kloosterkeuken gaan samen verder

09 april 2024
Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder. Restaurant De Ripper en restaurant De Kloosterkeuken voegen hun activiteiten samen op de locatie van De Kloosterkeuken op de Burgwal in Haarlem. Deze locatie is afgelopen jaar volledig verbouwd...
Nieuws