Koester je huidige medewerkers

“Door de arbeidskrapte zijn veel werkgevers gefocust op het binnenhalen van nieuw personeel. Logisch, maar verlies de huidige medewerkers niet uit het oog,” zegt arbeidscoach Margriet Kuiper van Spaarne Werkt. Even stilstaan bij de loopbaan loont.

“Zitten je medewerkers nog op de juiste plek? Of zijn ze toe aan een volgende stap? Zijn werk en privé in balans? “Met een paar coaching-gesprekken maak je een wereld van verschil en ben je uitval vóór. Je hebt daarmee een medewerker die weer lekker in z’n vel zit”, vertelt Margriet. Bij Spaarne Werkt is veel expertise aanwezig rondom het vinden en behouden van werk. Ook voor mensen die geen afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Preventie
Als arbeidscoach helpt Margriet werkgevers om de juiste mensen op de juiste plek te zetten en te behouden. Ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd. “Voor een organisatie in de afvalzorg hebben wij een medewerker begeleid die was uitgekeken op haar functie, maar die wel graag bij de organisatie wilde blijven. Met een loopbaanonderzoek hebben we helder gemaakt wat ze nog meer kan binnen dezelfde organisatie. Bij een zorginstelling leerde ik een medewerker kennen die al heel lang op dezelfde werkplek zat en die nogal nukkig was geworden. Tijdens wandel-coaching hebben we gekeken naar haar eigen gedrag in relatie tot haar werkgever en collega’s. Vervolgens hebben haar kwaliteiten en belemmeringen inzichtelijk gemaakt. Ze weet nu beter wat zij te bieden heeft, waar haar grenzen liggen en hoe ze deze bewaakt.”

“Binnen drie maanden zijn het werkritme en de structuur verdwenen bij medewerkers die thuis komen te zitten”

Tweede spoortrajecten
Binnen de organisatie blijven werken is niet altijd mogelijk en dan moeten werkgever en medewerker afscheid nemen. Bijvoorbeeld als de medewerker door ziekte niet meer kan terugkeren in de eigen functie en daardoor niet meer bij het bedrijf kan werken, de zogeheten tweede spoortrajecten. Naast begeleiding op dit gebied beschikt Spaarne Werkt hiervoor ook over werkplekken waar praktisch geschoolde medewerkers (tot en met mbo 3) opnieuw kunnen wennen aan werkritme en structuur. “Voor zover ik weet, zijn we in deze regio uniek in het aanbieden van tweede spoortrajecten in combinatie met eigen werkplekken. Deze werkplekken zijn heel belangrijk, omdat we uit onderzoek weten dat binnen drie maanden het werkritme en de structuur zijn verdwenen bij medewerkers die thuis komen te zitten. Soms moeten mensen even wennen aan het idee dat ze bij ons gaan re-integreren. Maar als ze er eenmaal zijn, vindt vrijwel iedereen het heel prettig bij ons. We kijken namelijk wat er wél kan en dit spreekt mensen aan. Iedereen wil gezien worden en van betekenis zijn.”

“Voor tweede spoortrajecten hebben we goed zicht op openstaande vacatures”

Outplacementtrajecten
Soms verandert de wereld om ons heen zo snel dat een medewerker het niet meer kan bijbenen. Spaarne Werkt ondersteunt werkgevers dan met verbetertrajecten en – wanneer dit niet lukt – met een outplacementtraject. “We begeleiden de medewerker bij het afscheid nemen van zijn of haar baan en bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever. Het is pijnlijk als het niet meer lukt in je huidige baan; zoiets geeft je eigenwaarde een flinke dreun. Pas als je daarbij hebt stilgestaan, kan iemand weer vooruitkijken. Met een assessment en onderzoeken bestuderen we vervolgens wat er mogelijk is bij een andere werkgever. Het mooie is dat we goed zicht hebben op openstaande vacatures omdat we nauw samenwerken met het WerkgeversServicepunt (WSP). We hebben daarmee toegang tot een groot lokaal en regionaal netwerk van werkgevers.”

Expertise in huis
Medewerkers die uitvallen hebben vaak te maken met meervoudige problemen op het gebied van werk, financiën, wonen en vrije tijd. Spaarne Werkt heeft daar van oudsher veel ervaring mee. Bovendien is er veel expertise in huis als het gaat om het onderzoeken van capaciteiten, interesses en niveaubepaling. “Maar onze psychologen kunnen ook coping-stijlen onderzoeken, de wijze waarop iemand omgaat met tegenslag en conflicten. Of werktempo, nauwkeurigheid en werknemersvaardigheden observeren.”

Zelf weet Margriet wat het is als het niet lekker loopt in je werk. “In mijn loopbaan heb ik evengoed een punt gehad dat ik dacht: ik vind het niet meer leuk. Met mijn leidinggevende ben ik hierover in gesprek gegaan. Het grappige is dat ik daardoor de ruimte heb gekregen om projecten, zoals deze over duurzame inzetbaarheid, te bedenken en op te zetten.”

Wil je weten hoe wij jou en jouw organisatie kunnen helpen?
Spaarne Werkt (Duurzaam inzetbaar)
Margriet Kuiper (arbeidscoach)
margriet.kuiper@spaarnewerkt
06 14 53 57 43
www.spaarnewerkt.nl

Laatste nieuws

Deelname werkgeversprijs verruimd

16 juli 2024
De mogelijkheden om mee te dingen naar de Participatieprijs werkgevers voor de regio Zuid-Kennemerland zijn verruimd. Werkgevers die fysiek gevestigd zijn buiten de regio Zuid-Kennemerland en die medewerkers woonachtig in de regio Zuid-Kennemerland aan het werk helpen en houden,...
Nieuws

Nieuwe Startlocatie van Spaarne Werkt

02 juli 2024
Spaarne Werkt heeft een nieuwe Startlocatie. De locatie is verplaatst van de hoofdvestiging in Cruquius naar Centrum Schalkwijk. De Startlocatie zit naast de nieuwe locatie van Kringloopwarenhuis Snuffelmug Haarlem. In opdracht van de gemeente Haarlem verzorgt Spaarne Werkt trajecten...
Nieuws spaarne-werkt-startlocatie-centrum-schalkwijk-haarlem-persfoto

Basbike Tweewielers kan de vraag beter aan met Niels

02 juli 2024
Fietsen is nog nooit zo populair geweest. Dat merken ze ook bij Basbike Tweewielers in Haarlem. “Het is een gekkenhuis, maar met Niels erbij is de druk weg”, zegt eigenaar Bas Rijlaarsdam. “Bovendien is hij uniek. Een tweede Niels...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-succesverhalen-basbike-juni24