Ik wil dat mijn familie trots op mij is! - Spaarne Werkt

Ik wil dat mijn familie trots op mij is!

Als kind had Nordin (nu 23 jaar) geen goede start in het leven. Hij groeide op in een gezin waar het niet goed ging, waardoor hij al op 8-jarige leeftijd uit huis werd geplaatst. Nordin kwam op het verkeerde pad en raakte onder de radar van de schoolinspectie, met alle gevolgen van dien. Hij had nauwelijks op school gezeten, toen hij rond zijn 20e alsnog de kans kreeg om een horecaopleiding te volgen, eerst bij De Ripper (MBO1) en later bij De Kloosterkeuken, waar hij binnenkort zijn MBO2 afrondt.

Van ver tot Michelinster

We spreken Nordin bij zijn stagebedrijf Restaurant ML dat een Michelinster heeft, waar hij al een jaar onder de vleugels van eigenaar/chef-kok Mark Gratama werkt. Ook leermeester Ben van Hamburg (De Kloosterkeuken) en jeugdhulpverlener Odin Bentzon (Spaarne Werkt) zijn aangeschoven. Nordin vertelt wat hem triggerde om toch (vakgericht) te gaan leren.
“Om mij heen zag ik vrienden wegvallen, dat is heel moeilijk. Ik werd ouder en ging nadenken over de toekomst en wat ik verder wilde. Ook was het contact met mijn (gescheiden) ouders weer hersteld en woonde ik weer bij mijn moeder en zusje. Ik wilde vooral dat mijn familie trots op me kon zijn. Daarvoor moest ik mijn leven veranderen en gaan leren.”

Koksopleiding

Zijn keus viel op een koksopleiding, vanwege zijn interesse in koken, iets dat hij van zijn ouders heeft meegekregen. Zijn moeder bereidt thuis de heerlijkste maaltijden ‘op gevoel’ en zijn vader is kok in een Egyptisch restaurant.
“Als kind had ik altijd honger en wilde graag in de keuken helpen. Het leren bij De Ripper en De Kloosterkeuken viel mij in het begin heel zwaar; ik zat er soms doorheen, moest flink doorzetten en nog altijd heb ik bijvoorbeeld moeite met rekenen. Daarvoor gebruik ik de app op mijn telefoon of vraag het aan een collega. Soms word ik boos op mezelf als ik iets niet weet.”

Potentie

Zowel Ben, Odin, als Mark moeten lachen als Nordin dat zegt; ze herkennen zijn korte lontje. Ben: “We hebben uitzonderlijk veel geduld met onze leerlingen, en dat lontje van Nordin wordt gelukkig steeds langer. Ons onderwijs is uniek; zelfs jongeren die het niet redden in speciaal onderwijs, redden het wel bij ons. Ik zie potentie in Nordin en nadat hij bij ons was uitgeleerd, zocht ik een stagewerkplek waar hij verder kon groeien.”

Stage bij Michelinsterrestaurant

Dankzij het uitgebreide netwerk van leermeester Ben loopt Nordin alweer een jaar stage bij Michelinsterrestaurant ML. Eigenaar en chef-kok Mark Gratama werkt met verschillende scholen samen en gunt vaker jongeren die kans.
“Ik sta altijd open om mensen te laten groeien. Ik was vroeger ook niet zo leergierig, maar als je een droom hebt, kun je alles bereiken.”

Arbeidsmoraal

De goede arbeidsmoraal van Nordin helpt daar zeker bij; hij komt op tijd en is altijd bereid om anderen te helpen of in te vallen bij ziekte. Nordin heeft het naar zijn zin bij ML en is al twee keer mee geweest met een bedrijfsuitje.
“In de keuken is iedereen gelijk, we maken onderling veel grapjes. Mijn werkplek bij ML is de koude keuken, waar ik voorgerechten en desserts bereid. Ook achter de frituur staan hoort bij mijn taak. Mijn lievelingsgerecht bij ML? Kalfsoester of zeetong.”

Succes

Hoe verklaart jeugdhulpverlener Odin (Spaarne Werkt) het succes van De Kloosterkeuken?
“Dat komt door de intensieve begeleiding van 1 leraar op 5 leerlingen. Daarnaast is een jeugdhulpverlener vanuit Spaarne Werkt betrokken bij alle leerwerkbedrijven. Ook hebben we een goede samenwerking met externe stagebedrijven. Door de mogelijkheid om na De Kloosterkeuken stage te lopen bij andere restaurants komen jongeren weer een stapje verder in het leven.”

Vangnet

Leermeester Ben geeft aan dat de jongeren ook na hun afstuderen altijd op de begeleiders kunnen terugvallen.
“Dat gebeurt weleens, want ze gaan van een veilig werkomgeving naar ‘de echte wereld’ en dat kan tegenvallen. Wij zijn dan een vangnet. Laatst kwam er iemand na 8 jaar weer terug. Uiteindelijk heeft hij besloten de horeca te verlaten en zich om te scholen. Ook daarbij hebben we geholpen. We zien dat bij Nordin niet gebeuren, maar ook hij kan op ons terugvallen.”

Trotse ouders

Dankzij zijn eigen doorzettingsvermogen en dat van zijn begeleiders zal Nordin binnenkort zijn tweede diploma (MBO2) behalen. Daarna wil hij bij andere restaurants werkervaring opdoen. Nordin heeft gekregen waar hij op hoopte; zijn ouders kunnen trots op hem zijn!

Van links naar rechts: Ben, Nordin, Mark en Odin.

 

 

 

 

Laatste nieuws

Volop kansen via de Participatiemarkt

17 april 2024
Bijna 1.000 bezoekers, ondanks de regen en hagel. Ze kwamen vandaag naar de regionale Participatiemarkt in de bibliotheekvestiging Schalkwijk, Haarlem. Allemaal ‘op weg naar’ mee doen in de samenleving, voor het eerst of opnieuw. Maar liefst vijftig organisaties uit...
Nieuws

Terugblik op de Complimentendagen bij Spaarne Werkt

16 april 2024
Bij Spaarne Werkt kijken we met een grote glimlach terug op de Complimentendagen die plaatsvonden op woensdag 3 en vrijdag 5 april 2024. Tijdens deze dagen draaide alles om het delen van complimentjes. Medewerkers, stagiaires en vrijwilligers schreven elkaar...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-complimentendag-3-april-2024-1

Leerwerkrestaurants De Ripper en Kloosterkeuken gaan samen verder

09 april 2024
Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder. Restaurant De Ripper en restaurant De Kloosterkeuken voegen hun activiteiten samen op de locatie van De Kloosterkeuken op de Burgwal in Haarlem. Deze locatie is afgelopen jaar volledig verbouwd...
Nieuws