Veel interesse voor werk en leren op het Werkfestival

08 juni 2023

Ruim 350 werkzoekenden en 60 bedrijven hebben deelgenomen aan de eerste editie van het Werkfestival dinsdag 6 juni op de Nova Campus Beverwijk. Dit werd georganiseerd door het WerkgeversServicepunt Zuid-Kennemerland en de IJmond, Nova College en ZKIJ Werkt Door. Het ochtendprogramma bood werkgevers inspiratie rondom het thema ‘arbeidsinclusiviteit’. In de middag spraken werkzoekenden in festivalsfeer met werkgevers uit Zuid-Kennemerland en IJmond.

Na de opening door Jan Wieger Hof, directeur Nova Campus Beverwijk, bracht de dagvoorzitter Rob Wieleman het gesprek over inclusief ondernemen met deelnemende bedrijven uit diverse sectoren op gang.

Ondernemer Laili Ishaqzai inspireerde de aanwezigen met haar personeelsbeleid. Zij zoekt niet naar nieuwe werknemers voor bijvoorbeeld managementfuncties en investeert veel in haar personeel door hen kansen te bieden zich verder te ontwikkelen. Daarnaast vertelde zij over haar goede ervaringen met het WSP bij het zoeken naar medewerkers voor haar duurzame onderneming Molano. Dit groeiende bedrijf is actief met het refurbishen van apparaten in de telecomsector en biedt optimale mogelijkheden om stagiairs en mensen met een beperking werkervaring op te laten doen. Inclusief ondernemen in de praktijk met medewerkers die zelf ook vertrouwd zijn met andere culturen of die willen ontdekken, omdat het bedrijf op vier continenten actief is.

Practor Circulair Ondernemen en Smart Maintenance Daisy Beelen vertelde en liet zien welke andere mogelijkheden er naast de reguliere beroepsopleidingen zijn. Het doel is om (toekomstige) werknemers te ondersteunen bij het ontwikkelen van specifieke competenties en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tegenwoordig zijn er diverse manieren van een leven lang ontwikkelen: van een bbl-traject tot aan een praktijkleerroute. Er is veel maatwerk mogelijk, zoals bijvoorbeeld een zorgopleiding voor anderstaligen. Het Nova College biedt waar nodig persoonlijke begeleiding op maat.

Oprichter Bas Turk van Tommy Tomato, dat warme lunches voor het basisonderwijs regelt, vertelde hoe hij als ondernemer zijn team samenstelt. Door niet te kijken naar het cv van een sollicitant maar uit te gaan van de persoonlijke motivatie en de potentie van het individu heeft hij inmiddels tachtig werknemers van alle leeftijden, inclusief gepensioneerden, die met veel plezier een bijdrage leveren aan zijn bedrijf.

De ochtend werd afgesloten door oud-circusdirecteur Alex Sijm. In zijn inspirerende verhaal over zijn loopbaan liet hij zien hoe hij, ondanks zijn lichamelijke beperking, zijn droom met ups en downs waar heeft gemaakt.

In de middag bezochten meer dan 350 werkzoekenden het festival. In een zomerse en ontspannen sfeer konden zij kennismaken met bedrijven uit diverse sectoren. Op het inspiratieplein kreeg men bijvoorbeeld sollicitatietips en via een VR-bril een indruk van verschillende beroepen.  Onder het genot van een snack of een ijsje werden nieuwe indrukken gedeeld en mogelijke vervolgstappen besproken. Een dj en enkele complimentenmeisjes trakteerden de aanwezigen op vrolijkheid en positiviteit. De vele ontmoetingen tussen werkzoekenden en werkgevers hebben geleid tot vervolgafspraken en hopelijk definitieve goede matches.

Bekijk hier alle foto’s en de aftermovie.

werkfestival-6-6-2023

Geslaagde eerste editie van het Werkfestival (foto: Judith Cappon)

Laatste nieuws

Deelname werkgeversprijs verruimd

16 juli 2024
De mogelijkheden om mee te dingen naar de Participatieprijs werkgevers voor de regio Zuid-Kennemerland zijn verruimd. Werkgevers die fysiek gevestigd zijn buiten de regio Zuid-Kennemerland en die medewerkers woonachtig in de regio Zuid-Kennemerland aan het werk helpen en houden,...
Nieuws

Nieuwe Startlocatie van Spaarne Werkt

02 juli 2024
Spaarne Werkt heeft een nieuwe Startlocatie. De locatie is verplaatst van de hoofdvestiging in Cruquius naar Centrum Schalkwijk. De Startlocatie zit naast de nieuwe locatie van Kringloopwarenhuis Snuffelmug Haarlem. In opdracht van de gemeente Haarlem verzorgt Spaarne Werkt trajecten...
Nieuws spaarne-werkt-startlocatie-centrum-schalkwijk-haarlem-persfoto

Basbike Tweewielers kan de vraag beter aan met Niels

02 juli 2024
Fietsen is nog nooit zo populair geweest. Dat merken ze ook bij Basbike Tweewielers in Haarlem. “Het is een gekkenhuis, maar met Niels erbij is de druk weg”, zegt eigenaar Bas Rijlaarsdam. “Bovendien is hij uniek. Een tweede Niels...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-succesverhalen-basbike-juni24