Ik word weer de oude Marco

Twee jaar geleden woog Marco van Roode nog 187 kilo. Hij kon amper honderd meter lopen, hij was depressief en hij ging  ziekenhuis in en uit. Een lichte hersenbloeding schudde hem wakker. Met bewegen en betere voeding heeft hij zijn leven radicaal omgegooid. Nu is hij een ander mens.

“Bij ons thuis was ‘lekkers’ normaal. Een koekje hier, een colaatje daar, als kind wist ik niet beter”, vertelt Marco (54). “Mijn moeder had, net als ik, diabetes, suikerziekte dus. Op m’n veertigste raakte ik langdurig werkloos en ik kwam bij Paswerk. Ik leed aan slaapapneu, dit betekent dat je tijdens je slaap gedurende pauzes van minimaal tien seconden niet ademt. Dit verstoort je rust, je wordt vermoeid wakker. Ik kreeg maar vier uur slaap per nacht. Veel te weinig en om overeind te blijven ging ik eten. Ik at te veel suiker, zout en vet. Op sommige dagen dronk ik vijf tot zes liter cola per dag.”

Soms dronk ik vijf tot zes liter cola per dag

Emotieloos
“Ik belandde in een vicieuze cirkel. Ik kreeg overgewicht, op het laatst woog ik 187 kilo. Ik was depressief en afgestompt en ik dacht heel negatief over alles. Ik ging ziekenhuis in en uit en ik had overal hulp bij nodig en dat vond ik prima. Ik nam zelf geen initiatief meer, ik liet alles gebeuren. Ik was verslaafd aan suiker, zout en vet en vergiftigd door de slechte stoffen die daarin zitten. Mijn lichaam en geest gingen daaraan kapot en ik greep niet in. Ik accepteerde mijn lot…”

Waarschuwing
“Op m’n 48e kreeg ik een lichte hersenbloeding. Dat was een eyeopener. Wonder boven wonder herstelde ik snel, maar ik wist: nog een hersenbloeding en dat is misschien het einde. Opeens besefte ik dat ik zó niet oud zou worden. Dat moment herinner ik me goed en ik word er nog altijd emotioneel van als ik eraan terugdenk.”

Maatje
“Ik heb een goede vriendin die als chef-kok werkt. Ze weet veel over voeding en bewegen. Vanaf dat moment begon ik te luisteren naar de tips die ze me gaf. Ze nam me mee naar buiten voor frisse lucht en beweging. Ze wees me op een dieet en ze leerde me koken. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. En ja, ik moest wennen aan broccoli en spinazie. Eerst vond ik dat echt niet lekker, nu bak ik er de heerlijkste omeletjes mee.”

Leven
“Op eigen kracht ben ik tachtig kilo kwijtgeraakt. Bij de eerste twintig kilo die ik verloor, voelde ik direct het verschil al. Vanaf dat moment ging er echt een knop om. Nu denk ik beter aan mezelf, want ik wil graag zestig worden, en zeventig en misschien wel tachtig jaar. Door gevarieerd te eten en goede voeding heb ik zelf mijn suikerwaarden naar beneden gekregen. Ik hoef zelfs geen insuline meer te spuiten.”

Als ík het kan, kunnen anderen het ook

Friet
“In m’n hoofd blijft altijd dat stemmetje zitten dat zegt: je bent geen monnik, bestel nou gewoon een friet met satésaus. En héél soms, twee keer per jaar, doe ik dat ook. Maar daar blijft het bij. Anders zet ik m’n leven op het spel, en ik wil niet meer terug naar vroeger.”

Inspiratie
“Om me heen zie ik dat er meer mensen zijn die het lastig vinden om goed voor zichzelf te zorgen. Maar als ík het kan, kunnen anderen het ook. Dus als ik straks helemaal fit ben – er moet nog twintig kilo af – wil ik me inzetten om anderen te inspireren. Daarom deel ik alvast mijn verhaal.”

Helder
“Beetje bij beetje word ik weer de oude Marco, de man die ik vóór mijn veertigste was. Ik heb mijn belangstelling voor kunst, tekenen en gitaarspelen weer terug. Ik zit zó anders in m’n vel. Ik zie alles weer helder, ik neem initiatief. Ook op mijn werk zijn de dingen veranderd. Ik ben niet meer afhankelijk van collega’s die het werk voor me klaarzetten. En ik zie het op tijd als er problemen ontstaan. Misschien kan ik in de toekomst wel voorman worden, wie weet. Eigenlijk heb ik gewoon mijn leven weer terug.”

marco-sociaal-jaarverslag-paswerk-2021

Snel contact?

Neem direct contact op!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief.